vineri, 30 ianuarie 2009

INFORMATII UTILE !

STIATI CA?

• Un robinet care picura consuma aproximativ 17 litri într-o singura zi, iar o toaleta, aproximativ 40 de litri!
• Un singur robinet ne-etans sau un vas WC care scapa o singura picatura pe secunda, vor duce la o pierdere de apa de 0,5 mc/luna.
• Un singur robinet sau vas WC care scapa 30 de picaturi in 10 secunde, vor duce deja la o pierdere lunara de 2,23 mc apa!
• In fine, daca firul de apa care se scurge datorita unui singur robinet sau vas WC defecte este de 3 mm grosime, pierderea lunara poate depasi 26,2 mc, mai mult decat echivalentul consumului teoretic normal de apa a PATRU persoane timp de o luna . Daca luam cazul unui condominiu (bloc) cu o medie de 40 de apartamente si in fiecare din aceste apartamente, un singur robinet care pierde o picatura pe secunda, si respectiv un vas WC care pierde un fir de apa de doar 1mm grosime timp de 10 secunde, poate rezulta o pierdere pentru locatari de 282,2 metri cubi/luna.
• NICIUNA din aceste pierderi nu sunt, de regula, sesizate (evidentiate) de contoarele individuale (de apartament). De regula, ele sunt insa inregistrate, prin insumare, de contorul de bransament (dupa care se factureaza, conform legii, consumul abonatului).
• Debitul de pornire (debitul minim de apa care, trecand prin contor, pune in functiune mecanismul de inregistrare) a unui contor de apartament de clasa A (cel mai putin sensibil) sau a unui contor de clasa B care din cauza pozitiei incorecte de montaj trece in clasa de precizie A, este de cca. 60 litri/ora.
• Debitul de pornire a unui contor de bransament de clasa C (cea mai inalta clasa de precizie) cu diametrul de 30 mm (DN 30), este de 11-12 litri/ora.
CONCLUZII:
Sumele care se platesc lunar pentru pierderi interioare, pot fi economisite daca se face o investitie initiala si se pun la punct toate instalatiile interioare, iar administratiile de bloc ar trebui sa faca o verificare atenta a consumurilor din apartamente. Depistarea şi inlaturarea acestor situatii ar reduce o parte din diferentele de contor, platite de toti locatarii.

Niciun comentariu: