vineri, 25 aprilie 2008

despre ouale rosii ....



Circula mai multe legende referitoare la inrosirea oualor. Una dintre ele spune ca atunci cand lisus a fost batut cu pietre, acestea s-au transformat in oua rosii.

O alta legenda o are ca element central pe Fecioara Maria. Aceasta a venit sa-si vada fiul ce suferea pe cruce si a adus si un cos cu oua.

Sangele Mantuitorului a facut ouale sa se inroseasca. Ouale se inroseau, odinioara, folosind culorile extrase din plante. Frunzele, tulpinile, florile sau radacinile anumitor plante erau fierte, obtinandu-se o culoare suficient de persistenta. Deosebit de importanta era perioada de recoltare si stadiul de maturizare la care ajung aceastea.

Ouale se scufundau in vopseaua vegetala, iar pentru a pastra culoarea o perioada mai indelungata se ungeau pe deasupra cu ulei sau grasime. Bineinteles ca la inceput toate ouale au fost rosii, dar imaginatia crestinilor a facut sa apara oua de diferite culori: galbene, albastre, verzi sau violet. Explicatia ar putea consta in faptul ca unii crestini au sesizat semnificatiile pe care le au anumite culori. Spre exemplu, galbenul este culoarea luminii, a tineretii si a fericirii, verdele este prin excelenta culoarea sperantei si a prosperitatii, iar albastrul reprezinta sanatatea si vitalitatea.

mai multe aici ...

sursa:www.europfm.ro

Niciun comentariu: